syysloka

syysloka

tiistai 6. syyskuuta 2016

Happamia, sanoi kettu

Sisko-likka soitteli eilen illalla, kyseli pihlajanmarjahyytelön tekoon liittyviä vinkkejä, sillä viime syksynä  tekemäni pihlajahyytelö onnistui ja maistui hänestäkin erinomaisen hyvältä. Systeri kertoi kiireellä keräävänsä pihlajanmarjat talteen, koska linnut ovat verottaneet satoa jo ihan silmissä. Hän tohkeissaan selosti, miten meinasi oikein miehekkeensä pyytää hänet kauhalla (traktorin?) nostamaan ylös oksistoon marjoja keräämään. Se mielikuva sai minut vielä itsekseen illalla sängyssä ääneen nauramaan; siellä sisko kauhassa seisoo majesteettisesti keskellä pihjalakasvustoa :D

Täällä on tänä vuonna niin runsas ja raskas pihlajanmarjasato, että marjakasvustot roikkuvat lähes maassa asti: eli poiminta onnistuu onneksi ihan ilman raskaan sarjan ajoneuvojakin ;) Terveisiä vaan siskolle, nauraa täällä vieläkin sen kauhakuormaaja touhuille.....

No, mutta tuosta puhelusta havahduin siihen todellisuuteen, että hyvänen aika, onhan ne itsekkin marjat kerättävä ja hyytelösatsit väsättävä!
Eräjorma tarttui heti eilen illalla tuumasta toimeen ja lähti marjoja minulle hakemaan. Lisää käytiin vielä pieni erä tänä iltana yhdessä poimimassa. Ja ihan oikealla aikaa, nimittäin osa marjoista on jo mustuneita ja käyneitä, vaikka äkkiseltään katsottuna puiden marjat vain kauniina punertaisi.

Nyt on tässä pihlajaisia iltahommia edessä. Pitää puhdistaa, huuhdella ja käyttää marjaterttuja yön yli pakkasessa lisämakeutta saamassa. Huomenna sitten jatkaa urakkaa; eli purnukoihin olisi tarkoitus hyytelöitä keitellä.

Tänä vuonna riittää niin pihlajoissa kuin omenapuissakin satoa. Toista oli viime vuonna, jolloin niukassa oli molemmat herkut.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit ja tervetuloa toistekin :)