syysloka

syysloka

tiistai 12. huhtikuuta 2016

Hortonointia

eli hortonomihommia.
Vaan jopas taas päivän valitisin, kun vettä tihkuttelee.
Yrttien siemeniä olisi tarkoitus tänään multiin iskeä.

Minttua
Hyvää lampaanlihalle, jälkiruokiin sekä drinksuihin ja teehen.
Minttua kannattaa kokeilla ulkoisestikin: virkistää, supistaa ihohuokosia ja raikastaa.
Kesällä esim. jalkakylpy, johon laitetaan minttua ja sitruunaa, raikastaa jalkoja ihanasti.
Kokeilun arvoinen!

Timjamia 
Timjami istuu monen liharuuan kaveriksi, erityisesti sellaisten lihapatojen, joihin on lorauteltu viiniä makuliemeksi. Kannattaa kokeilla myös hernekeiton ja salaatinkastikkeiden mausteena.
Timjamin öljyllä sanotaan olevan antiseptinen ja limaa irrottava vaikutus, joten siitä tehtyä teetä voi kokeilla helpotukseksi vilustuessaan.


Basilikaa
Basilika on minun lempriyrtti.
Ihan perinteinen tomaatti-mozzarella salaatti on aina toimiva, helppo ja hyvä. Basilika sopii yleisestikin tomaattipohjaisiin ruokiin ja pastoihin.
Ja pikavinkki vappupiknikille; valmislihapullia kaupasta ja puntti basilikaa. Viilennetty valkoviini matkaan ja menoksi.
Paranneltu  versio on itsetehtyjen lihapullien kanssa nautitut basilikan lehdet.
Tälläkin yrtillä uskotaan olevan hoitavia vaikutuksia, esim. päänsäryn tai pahonvoinnin helpotuksessa.

Oreganoa
Perinteinen "pitsayrtti", joka sopii basilikan tavoin tomaattipohjaisiin ruokiin.
Sopii kuin nenä päähän chiliä, valkosipulia ja viiniä sisältäviin herkkuihin.
Suosittelen kokeilemaan myös silakoiden kanssa.
Tällä yrtillä on aikoinaan hoideltu lenssuja ja yskiä.
Ja ruoansulatuskin toimii paremmin..(raskaalle pitsatällille siis hyväkin ripsotella päälle;)

Persiljaa
Persilja on tuttu jokaiselle huoltoasemien munavoi-piirakasta, jonka päällä kyseinen tupsukka usein köllöttää. Tämä on hyvä perusyrtti moneen ruokaan; lihakeitosta salaatteihin.
Ja helppo kasvatettava!
Kesän lähestyessä, tätä kannattaa ehdottomasti käyttää grillilihojen maustamiseen.
Ja jos on tullut valkosipulia syötyä, tämä viherherkku raikastaa suuta. Persijassa on paljon vitamiineja ja kivennäisaineita, ja sillä sanotaan olevan myös nesteitä poistava vaikutus.

Tilliä
Minulle tämä on se "one and only kesänmaku" -yrtti.
Ensimmäisistä tuoreista ja kotimaisista kasviksista tehty ns. "mummo-salaatti" on vaan taivaallisen ihana kesäelämys:
  • tomaattia, 
  • kurkkua, 
  • punasipulia tai kevätsipulia ohuen ohuena suikaleena, 
  • keitettyä kananmunaa, 
  • reilusti tilliä, 
  • lehtisalaattia 
ja sekaan sinappinen salaatinkastike.
Kylkeen uudet potut. Ei muuta tarvitse ihminen sillä hetkellä, kuin auringonpaisteen ja vienon suvituulen.

Kalaruuat: ilman tilliä jotain uupuu.
Hölskyttelykurkut:nopea kesälisuke, johon tilliä tarvitaan ehdottomasti ja paljon.

Ja kun kesällä grilliherkkuja ihmiset mutustaa, niin tilli auttaa ruuansulatukseen ja vähentää "kaasujen muodostusta".

Tilliä muuten kannattaa käyttää runsaasti myös silloin, jos haluaa vähentää suolankäyttöä.
Siinä on luontaisesti kivennäissuoloja, jotka hämää suuta suolaisuuden tuntumaan.

..eli ei muuta kun nämä yrtit nyt alkuun rehottamaan, kesä tulee..!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit ja tervetuloa toistekin :)