" Juhannuksena saunotaan aamusta iltaan."
Suomalainen saunoo juhannuksena mielellään.
Se on perinne, siinä missä joulusaunakin.
Mutta minäpä omistankin tämän postauksen nyt niille, joilla ei syystä tai toisesta ole mahdollista saunoa, mutta jotain juhannusekstraa ja saunavastantuoksua peseytymishetkeen kaipaisi. Eihän kaikilla ole omia saunoja tai mökkejä, voi olla terveydellisiä rajoitteita tai ei edes tykkää saunomisesta.
siispä...
Juhannussuihku á la koivu
Juhannussuihkuhetkeen kannattaa varata aikaa.
Valmistautuminen aloitetaan rauhallisella kävelyretkellä, jolloin kerätään koivunoksia ja lehtiä. Kenties niitä kedon kukkasiakin poimitaan samalla se seitsemän lajia...
Kylpyhuoneeseen sytytellään kynttilöitä, pyritään luomaan kiireetön ja rauhallinen tunnelma. Koivunoksia asetellaan maljakoihin tai isoihin lasitölkkeihin.
Pesuvatiin lasketaan niin lämpöistä vettä kuin nahka vain sallii jalkakylpyä varten. Veden pitää olla melko lämpöistä, että koivunlehtien tehoaineet imeytyvät paremmin. Kylpyveteen riivitään runsaasti koivunlehtiä. Vatiin voi myös ripotella kedon kukkasia.
Hiuksia varten valmistetaan
...
Koivunlehtishampoo:
- Avarasuiseen pulloon pannaan vettä
Pullo suljetaan
ja ravistellaan niin kauan että koivun saponiinit alkavat vaahdota
nesteessä. Hiukset valellaan ja pestään koivuvedellä normaalisti.
Vastoessahan koivunlehtien
tehoaineet irtoavat ihoon ja pintaverenkierto
vilkastuu, lihaskipu vähenee, verenpaine alenee ym.... tätä samaa tavoitellaan tällä hellivällä jalkakylvyllä. Ja jos ei tykkää vastomisesta, voi tätä jalkakylpyä harrastaa saunanlauteillakin.
Jalkakylvyn jälkeen otetaan oikein kuuma suihku ja kuurataan ihoa niin karkealla sienellä kuin nahka vain taas sallii tai vaihtoehtoisesti tehdään merisuolakuorinta; kyllä saa "selluloidit" kyytiä :D.
Lopuksi vielä kylmä suihku; kuin järviveteen tai meren pulahdus konsanaan!
(Huom! terveysrajoitukset tässäkin touhussa huomioitava, jos on sydämenvajaatoimintaa tai verisuonisairauksia, niin malttia, eli ihan rauhallisesti sitten vaan nautiskellaan lämpöisestä suihkusta.)
Olo on jälkeenpäin ihana. Puhdas ja rento. Aivan kuin olisi löylyissä käynyt.
Ja suihkuhetken päälle voi nauttia vaikka koivunlehtiteetä, jos olo tuntuu kylpyhetkestä huolimatta turvonneelta tai tukkoiselta. Koivunlehtiteehän on luonnon omaa nesteenpoistolääkettä.
Sitä nauttimalla puhdistaa samalla maksaa ja sappitiehyitä. Tämänkin juoman naukkailussa on taas pieni varovaisuuskehotus sydän- tai munuaisvaivoista kärsiville.
Koivunlehtitee
- silppua 2 rkl koivunlehtiä
- hauduta niitä 1½
dl:ssa kiehuvaa vettä n.10 minuuttia.
Juomaa naukkaillaan kulauksittain
päivän mittaan.
Itse naukkailen tätä laimennettuna "jääteenä", eli keitän tuon teen, mutta jatkan sen sitten kannuun vedellä (tai joskus hiilihapotetulla vedellä) ja nautiskelen jäiden kanssa kesäjuomana. Joskus laitan sekaan vielä lime- tai sitruunalohkoja, jäisiä mansikoita, tuoreesta ananaksesta lohkoja ja tietysti vielä koivunlehtiä koristukseksi. Ihanaa makuvettä helteillä lipittää.
Koivunlehtiä kannattaa siis kuivata talvenkin varoiksi turvotuksia torjumaan.
Makuvedestä huippulöytöön, johon muun muassa tuota koivunlehtijuomaa teen.
Tokmannilta ostin makuvesikannun vain 2,5 eurolla (taisi tosin olla viime kesää, että en tiedä lieneekö enää valikoimissa...)
Kahden litran kannu, myrkytöntä muovia, johon voi kanteen liittää jääsäiliön tai tuon kuvan maku- säiliön; eli sinne voi sitten tunkea sitruunaa, greippia, jäisiä mansikoita, kurkkua, koivunlehtiä, ananasta, marjoja, herukanlehtiä...ihan mielikuvitus rajana. Eikä "höysteet" tule lasiin tai lillu veden seassa, vaan siististi säiliössään makua luovuttamassa.
Ilman säiliötä kannu toimii kätevänä vesi- tai mehukannuna jääkaapissa.
Täytyy ihan mainita, että Kardashianin siskokaartillakin näytti jossain ohjelmassa olevan samanmoisia muovisia "makuvesi" pulloja, joissa kannessa tämmöinen samanlainen säiliö. Heillä oli makuina eksoottisia hedelmiä paloina...miksipä ei... tropiikin makua veteen. Itsekin tykkään esim. tuosta ananaksesta.
Tänään laitoin vain sitruunaa ja kurkkua, ananas saa vielä kypsyä juhannukseen :)
Lopuksi vielä tehokooste tästä ihanasta koivusta, jota meillä täällä onneksi runsaana kasvaa:
- Täyteen mittaansa kasvaneissa koivun lehdissä on muun muassa flavonoideja,
fenoleja, eteerisiä öljyjä, A-vitamiinin esiastetta karoteenia sekä
C-vitamiinia. Sisäisesti nautittuna koivunlehti lisää nestekiertoa,
puhdistaa virtsateitä ja vähentää turvotusta sekä voi alentaa lievästi
koholla olevaa verenpainetta.
- Tehokkain ja tuoksuvin koivunlehti
kannattaa ottaa talteen alkukesästä ja kuivata huoneenlämmössä ritilän
päällä tai kuivurissa.
- Koivunsilmuista, hiirenkorvista ja lehdistä voi
tehdä erilaisia ulkoisesti käytettäviä sekoituksia: ihoa kosteuttavan
koivukylvyn, kuorintavoiteen, kasvonaamioita, koivusampoon.
- Koivunlehti päänsäryn helpotuksessa ( jos on tullut liikaa saunakeppanoita tai muita juhannusjuomia maisteltua :D) : kastele hiukset kylmällä vedellä ja täytä pipo koivunlehdillä ja pane
päähän. Käsittelyn pitäisi taltutella ainakin alkava päänsärky helteellä. En tiedä tehosta, että ehkä on syytä varata sitä apteekin "hota-hotapulveria" kaappiin...ihan vain varuilta.
Lähteet:
Maarit Cederberg: Monipuolinen elämänpuu, koivu. Aarre 2/11
Risto Isomäki: Sokeria koivusta. Aarre 2/11