syysloka

syysloka

tiistai 26. huhtikuuta 2016

Pallerotalkoot

Eli liha- ja muita pyöryköitä vappuaaton pöytään
(Vappuvinkki nro 2)

Tämän VappuPallo-idean imaisin käyttööni uusimmasta Maku-lehdestä, jossa valmistujaisjuhliin ehdotettiin "pulla-puffettia".
Ideahan toimii mitä mainioimmin vappupöydässäkin!

 Lisäjalostin ideaa siten, että se toteutetaankin "nyyttikesti-periaatteella".
 Juhlien emäntä pääsee himppusen helpommalla vapun valmisteluista, kun jokainen tuo etukäteen valmistetut/ostetut pullat mukanaan.
Ne vain laitetaan uuniin lämpiämään sillä välin kun alkumaljoja maistellaan ja seurustellaan.
Ja onpahan sitten pulleroisia maisteltavaksi joka makuun.

Omaan vappupöytääni olen saanut järjestettyä jo neljän pullan kimaran:
  • Isännän "tulipallot", eli tuliset lihapullat
  • sitruunaiset tonnikalapullat
  • lempeät broileripyörykät
  • hienostuneet lohipalleroiset
Ja ehkä vielä jos kaupan pakasteallasta käyttäisi hyväkseen, niin hakisi valmiina kasvispyörykätkin, tai jos aika antaa jälkeen tekisi ne vielä itse.

Palleroisten seurana tarjotaan tietenkin paria tai kolmea erilaista dippiä.
Sekä " kasvisranskalaisia"
eli
aaltoveitseni laitan lauantaina taas heilumaan, ja leikkelen kasviksista kivasti rouskuvia sekä raikkaita dippivihanneksia.

Pimpula-pampulasalaatti sopii tähänkin kattaukseen hyvin.
Se on yksi suosikkini, koska on näyttävä, mutta ah, niin helppo.


Pimpula-pampulasalaatti:
  • erivärisiä kirsikkatomaatteja
  • oliiveja
  • mozzarella-palloja
  • palloraudalla kaiverrettuja avokaado- tai kurkkupallosia
Tärkeintä pimpula-pampulasalaatissa on vain keratä samankokoisia ja kivan värisiä aineksia oman maun mukaan. Kukaan ei estä esimerkiksi käyttämästä vaikka viinirypäleitä tai melonipalloja tässä kimarassa.

Dippisuunnitelmat:

Punainen pesto
Lempipestojani etenkin vihanneksille ja rapealle maalaisleivälle. Käy myös liha-ja kanapullillekin.
  • 1 dl öljyyn säilöttyjä aurinkokuivattuja tomaatteja
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 dl kaltattuja manteleita
  • 1 dl raastettua parmesaania
  • 1/2-1 dl oliivilöljyä
  • suolaa ja pippuria
Öljyä lukuun ottamatta kaikki ainekset laitetaan monitoimikoneen kulhoon. Koneen käydessä lisätään öljy ohuena nauhana sekaan. Maustetaan suolalla ja pippurilla.

Guacamole 
Sopii minkä kanssa vaan, niin lihalle, kalalle kuin kasviksille:)
  •  1/2 hienonnettu punasipuli
  • 1 hienonnettu kypsä tomaatti
  • 2 kypsää avokadoa
  • 1/2-1 puristettu valkosipulin kynsi
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1-2 maustemitallista cayenepippuria
  • suolaa ja pippuria
Hienonna sipuli ja tomaatti. Halkaise avokadot ja koverra hedelmälihat. Soseuta ne tomaatin, sipulin ja valkosipulin kanssa tahnaksi ja mausta sitruunamehulla, cayenella, suolalla sekä pippurilla.

Jogurttikastike
Tätä perussoossia on oltava pehmentämässä "tulipallojen" eli tulisten lihapullien makua;)
  • maustamatonta jogurttia
  • puolikas valkosipulin kynsi
  • hunajaa
  • suolaa ja pippuria

Mutta lisää tulee kuvia kattauksista ja ruuista, kun on itse tilanne, eli valpurin vietto päällä.
Tässä vain ideoita jo alustavasti muidenkin tarjoilujen mietintää kenties helpottamaan.

VappuPallo-teeman sopii vielä petanque-turnaus, sillä sään on ennakkotietojen perusteella luvattu ulkoilutoimintaa suosivan.

2 kommenttia:

  1. Kiva idis nuo pullat ja dipit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi myöhäinen vastaus: mutta nyt on dipit ja pullat ainakin testattu, ja tarjoiluja kiiteltiin kovasti. Maistui makoisalta! Todella helppo ja toimiva idea vaikka valmistujaisiin tai muihin "noutopöytä-kesteihin".

      Poista

Kiitos kun kävit ja tervetuloa toistekin :)