syysloka

syysloka

maanantai 16. toukokuuta 2016

Nokkonen on uusi must(a)


Huippua!
Nyt niitä saa!
Nokkosia nimittäin.

Kesän ensimmäiset nokkoset on kerätty, huuhdottu hyvin, ryöpätty (eli kiehautettu vedessä) ja sitten keitetty ravitseva nokkoskeitto.

Tästä se siis taas alkaa, uusi nokkoskausi!
Kesän mittaan mutustellaan säännöllisin väliajoin tätä ilmaista luonnon herkkua ja kuivatetaan sekä pakastetaan sitä myös talven varoiksi voimia tuomaan; kesän makua antamaan paukkupakkasten keskelle.

  • Nokkonen sisältää paljon piitä, rautaa ja C-vitamiinia (n. 100 mg/100g).
  • Kasvi sisältää myös  A-, B-, E- ja K-vitamiineja. Nokkosessa on mm. pinaattiin verrattuna seitsenkertaisesti rautaa.   
  •  Hyvänmakuinen; sopii esim. keitoksi, munakkaaseen, kalakeittoon, täytteeksi uunikalan vatsaan, leipiin ja sämpylöihin, lettuihin, teeksi ja lehtivihreäjauheisiin.  
  •  Ruuaksi tarkoitettu nokkonen kerätään ennen kukintaa aurinkoisen jakson jälkeen, jolloin sen nitraattipitoisuus on alhaisimmillaan. Keruu voidaan aloittaa heti kun versot ovat 10-15 cm ja jatkaa myöhäiseen syksyyn.  
  • Ennen käyttöä tuore nokkonen ryöpätään. Keitto ja kuivaus tuhoavat poltinkarvat. Säilöminen talven varalle onnistuu joko kuivaamalla tai pakastamalla ryöpätyt nokkoset.

 Ennen nokkonen kelpuutettiin rohdoksi lähes joka vaivaan:
  •  anemian hoitoon
  •  lisäämään virtsaneritystä
  •  stimuloimaan munuaisten toimintaa ja poistamaan virtsahappoja
  •  tukihoitona virtsateiden tulehdusten yhteydessä lisäämään virtsateiden huuhtelua
  • eturauhasen liikakasvun hillitsemiseen.  
  • reumaattisiin sairauksiin nokkosta on käytetty hoitona sekä sisäisesti että ulkoisesti mm. nokkospiiskauksen muodossa.  
  • alentamaan verensokeria
  • tasaamaan verenpainetta
  • edistämään suoliston toimintaa
  • nokkosen siemeniä on käytetty potenssirohtona. 


  • Ulkoisesti käytettynä nokkonen lisää ihon pintaverenkiertoa. 
  • Lehdistä puserrettua mehua tai juurista keitettyä teetä on käytetty ulkoisesti erilaisiin ihovaivoihin ja peräpukamiin. 
  • Nokkostee ja -kylvyt sopivat ihottuman ja ihon hilseilyn hoitoon.
  • Nokkosuutteella tai vedellä hiusten huuhtelun sanotaan tekevän hyvää hilseilevälle päänahalle, antavan hiuksille kiiltoa ja estävän jopa hiustenlähtöä
  • Nokkosvettä käytetään luonnonmukaiseen lannoitukseen sekä tuholaistorjuntaan.
Edellisten lisäksi nokkosta käyttettiin aikoinaan myös näin:
  •  Ikivanha tapa oli nokkospiiskaus: ärsytyshoito, jonka avulla saatiin haitalliset aineet poistumaan ihon kautta. Sitä käytettiin mm. kihdissä, ihottumissa, halvauksissa ja tulehdussairauksissa. 
  • Suomessa on tunnettu nokkossaunan lääkitsevät vaikutukset. Potilaan iho on voideltu ja sen jälkeen häntä on vihdottu kuivatulla nokkoskimpulla. Tätä on käytetty parannuskeinona mm. angiinan jälkitautina tulleeseen niveltulehdukseen. Nokkospiiskaus synnytti rakkuloita, jotka voideltiin vaseliinilla ja kiedottiin villahuiviin.
Lähde tekemääni nokkoskoosteeseen: yrttitarha.fi 
 
Nokkonen on siis kaikin tavoin terveellinen, vahvistava ja vastustuskykyä lisäävä kasvi:)
Rohkeasti vaan kokeilemaan!

2 kommenttia:

  1. Oujee, nokkospitsaa ;)

    VastaaPoista
  2. Oujee! Enpä tuommoista nokkosherkkua ole tullut ajatelleeksi...täytyykin ruveta tuotekehittelemään!:D Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista

Kiitos kun kävit ja tervetuloa toistekin :)