syysloka

syysloka

perjantai 23. joulukuuta 2016

23.12. Etujoulu ja Poron kyynel


Vietimme ylkän kanssa viime viikonvaihteessa rauhallisen, kahdenkeskisen etujoulun, koska tämä virallinen joulu on sitten mm. sukulointia ja sukkulointia sinne tänne. Tänään on hyvä päivä laittaa kuvakollaasit muistiksi ja muistoksi etujoulusta 2016. Ja antamaan vaikka tunnelmaa ja inspiraatiota tähän alkavaan virallisen joulun viettoonkin.

Tehtiin ruuan suhteen vähän oikopolkuja. Esimerkiksi joulusinappi väsättiin tänä vuonna niin, että yhdisteltiin erilaisia sinappeja; ns. tuunattiin vaan. Perussinappiin turautettiin vähän tulista laatua sekaan (sitä, joka nostaa ihan kitkerän veden suuhun ja silmiin), rakenteen vuoksi vähän karkeaa sinappia siemenineen joukkoon ja loppusilaukseksi lirukka konjakkia. Ja avot! Jopa tulikin hyvä joulusinappi. Kinkkua meillä ei sentään vielä ollut, vaan kepeämmin kaloja ja pieniä suolaisia, salaatteja ja laatikoita.

Sitten otsikkoon. Eli Poron kyyneleeseen. Noh, sehän on se lupaamani kolmas snapsivinkki tälle juhlakaudelle. Tämä on minusta erityisen sopiva joulupöytään. Olen tämän jostain ohjelmasta jo vuosia sitten kuullut, en vain muista millään, että mistä. Mutta jos ei ohjelma jäänyt päähäni, niin tämä iskostui nimensä hienouden ja melankolisuuden puolesta mieleeni. Lapissa tämä on ilmeisen tunnettu ruokanapsu.

Poron kyynel, snapsivinkki nro.3

  • Giniä tai laadukasta vodkaa
  • Snapsilasin pohjalle karpalo

Joka vuosi, perinteisten pöperöiden lisäksi, kokeillemme väsätä etujoulupöytään jotain uuttakin maisteltavaa. Tänä vuonna teimme kylmäsavuporotahnaa, mini-krustadien kera  (pieniä leipäkuoria).
Yksinkertainen, mutta oikein suuhun ja jouluaikaan sopiva naposteltava oli. Toimisi varmasti myös esim. uuden vuoden shampanjan tai kuohuviinin palanpainikkeena.

Kylmäsavuporotahna

  • Kylmäsavuporo-tuorejuustoa
  • Kylmäsavuporoa
  • Punaista paprikaa
  • Ruohosipulia
  • Hieman hienon hienoksi hienonnettua punasipulia

Hienonnetään kylmäsavuporo, paprika ja sipulit. Sekoitetaan tuorejuustoon. Tarjoillaan esim. krustidi-leipäkupposista tai paahdettujen patonkisiivujen päällä.

♥ ♥ ♥
 

Oli hyvät herkut etujouluissa, nyt onkin viikko syöty kiltisti ns. näkkäriä ja jouluomenoita ( poikkeus oli keskiviikko, kun käytiin ulkona syömässä, vaan silloinkin söin suht´ kepeesti kanaa ja kasviksia), että eiköhän tässä pääsee taas virallisestä joulupöydästä nauttimaan, hyvillä omilla tunnoin ja ihan kinkun kera😉.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit ja tervetuloa toistekin :)