syysloka

syysloka

maanantai 29. elokuuta 2016

Aamu-usvasta talvivarastoihin

Aikaisin aamulla, kun hiippailin parvekkeelle kahvikupin kanssa katselemaan sumun ja seittien kuorruttamia puita, tuli pieni ja tummaturkkinen orava yllätten usvan seasta seurakseni syömään ja käpyjä keräilemään. Keskenkasvuinen ja utelias oli pieni pörröhäntä, talven varalle ravintoa hankki unisin silmin jo anivarhain auringon noustessa ja usvaverhon vielä maassa viipyillessä.

Aamusta ollaan nyt iltaan siirrytty ja se onkin mennyt omia talvivarastoja sitten kartutellessa eli hyytelöimishommissa. On näissä vaan aina oma hommansa, kun kerätään marjat, siivotaan, keitetään mehu/survotaan tai hillotaan, kuumennetaan, desifioidaan purkitellaan, keitetään ja jäähdytelllään sekä sen päälle sitten pyyhitään roiskeita loppuilta kaakeleista ja tasoilta.

Mutta,
sitten kun purnukat ovat valmiina ja rubiininpunaista hilloa täynnä, taputtelet itseäsi tyytyväisenä olkapäälle.
Kiehautat oikein hyvät "ahkeruusiltakahvit" ja käyt vielä nakkaamassa pähkinän pienelle oravanpojalle, että saa poloinen lihaa luittensa ympärille paukkupakkasilta suojaamaan...
ja sisällä hyrisee sellainen pieni onnellisuuden tunne että, kyllä talvi taas pärjäillään :)

Aamu-usvasta uninen oravanpoika ja iltapuhde-puolukkahyytelöt.

Kirkas puolukkahyytelö mehusta:

  • 1 litra keitettyä mehua ( =1kg marjoja ja 3-4 dl vettä)
  • 800g - 1000g hillosokeria (tai taloussokeria)
  • (½ dl konjakkia)
Pane pieni lautanen jääkaappiin hyytymistestiä varten.
Mittaa puhdistetut puolukat kiehuvaan veteen. Keitä 10-15 minuuttia. (Ota aika siitä kun seos alkaa uudelleen kiehua.)

Nosta kattila liedeltä, siivilöi mehu. Saat hyytelöstä kirkkaan, jos et painele marjoja siivilää vasten. Mittaa mehu ja kaada se takaisin kattilaan. Kiehauta ja sekoita joukkoon hillosokeri (80-100 g/dl valmista mehua). Keitä keskilämmöllä 10-15 minuuttia, välillä sekoittaen. Kuori pinnalle muodostuva vaahto pois. Mausta halutessa konjakilla.

Tee hyytymistesti: Tiputa hyytelöä kylmälle lautaselle ja siirrä lautanen hetkeksi jääkaappiin. Vedä hyytelön keskelle sormella vako. Ellei vako umpeudu, on hyytelö valmista. Jos vako umpeutuu, jatka vielä keittämistä noin 5 minuuttia ja toista koe. 

Nosta kattila liedeltä ja purkita kuuma hyytelö huolellisesti pestyihin ja kuumennettuihin (kuumiin) purkkeihin. Säilytä viileässä.

Keittoaika riippuu sokerista ja marjojen luonnollisesta pektiinistä, puoliraa´assa puolukassa sitä on enemmän :
Hillosokerilla n.10 minuuttia
Taloussokerilla n. 20 minuuttiaEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit ja tervetuloa toistekin :)