syysloka

syysloka

torstai 19. tammikuuta 2017

Porkkanainen pastaloota


Lähti kaupasta matkaan tuommoisia kippuraisia, runsaampikuituisia ja pippurisia makaroonikiekuroita. Jääkaapissa törötti jauhelihapaketti, joka oli otettava käyttöön heti tänään, eli en ootellu huomista pastaperjantaita, vaan näistä pääraaka-aineista lähti torstainen pasta-arkiruoka kehittymään. Ja tästä kyllä riittää vielä viikonlopullekin, eli ei tarvitse ruokaa miettiäkään, vaan huomennakin pääsee kokkailuhommien sijaan vaikka pidemmälle valokuvausreissulle ulkoilmaan; sinne mieleni niin kovin halajaa. Toivottavasti vielä huomisen aurinkolupaukset pitäisivät paikkansa.

Alunperin kaavailin ruokaan tomaattista kastiketta, vaan kaikki tomaattimurskat olivat yllätyksekseni päässeet kotikaapista hupenemaan, enkä niitä sitten arvannut ostaakaan, mutta hätä keinot keksi, ja korvasin  alunperin kaavailemani tomaattiosuudet mehukkaalla porkkanaraasteella. Ja hyvää tuli. Vähän erilaista, oranssista ja edullista herkkulootaa.

Porkkana-jauheliha-pippuripastavuoka

  • 400 g jauhelihaa (voi korvata myös soijarouheella, kuten itse usein teen)
  • 1-2 sipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 keskikokoista porkkanaa
  • puolikas punainen paprika (oli jämä, niin sekaan vaan)
  • pippuripastaa
  • suolaa, pippuria
  • juustoa

Makaroonit keitellään napakan kypsiksi. Ruskistellaan jauheliha, johon lisätään silputut sipulit, hienonnetut valkosipulit, hienoksi raastettu porkkana, paprikapalat ja mausteet. Haudutellaan hetki soossimaiseksi seokseksi. Maustetaan suolalla, pippurilla ja muilla haluamillaan mausteilla, kuten vaikka tuoreilla yrteillä. Jauhelihaseoksen pitäisi olla tässä vaiheessa porkkanoiden ansioista vähän soossimaista, ei mitään kuivaa rapeloa.
Raastetaanpas muuten juustoakin valmiiksi, sillä välin kun kastike muhii.

Otetaan vuoka, jonne ladotaan kuumat makaroonit (valuta pastasta runsaimmat vedet pois;  jätä keitinlientä kattilan pohjalle, että lootassa riittää varmasti sopivaa kosteutta) ja jauhelihaseos sekä juustoraaste. Ainekset voi latoa kerroksittain, tai sekoitella kaikki sulavasti yhteen, kuten minä tein. Juustoraaste alkaa sulaa hienosti jo tässä vaiheessa, kuumia aineksia vuoassa sekoitellessa. Päällekin voi ripsutella halutessaan ohuen juustokerroksen ja käyttää ruuan uunissa, niin että se on herkullisen kuumaa ja juusto sulanut nätisti pinnalle.
Kuten siis huomasitte, tähän vuokaan ei tullut perinteisen makaroonilootan tavoin munamaitoa, vaan juustoraaste sulaa kosteaan ja kastikemaiseen jauheli-makarooniseokseen ja toimi riittävänä sidosaineena, eikä juustoa edes tarvitse paljoa, pieni pala raastettuna riittää. Eikä tämä siltikään ole kuivaa, vaan oikein mehukasta lootaa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit ja tervetuloa toistekin :)