syysloka

syysloka

lauantai 7. tammikuuta 2017

Tuorepuuroa ja aamuiloa

Aamuäreys on tiessään. Paukkupakkanen on vaihtunut pyryksi. Eilinen pakkasessa tallustelu, kuvaamisen yritykset, hyvä ruoka ja rentoilu sai taas aamun tuntumaan iloiselta.

Nukuin pitkään. Tein eilen illalla jääkaappiin valmiiksi tuorepuuron ja nautiskelin sen vuoteessa, kaikessa rauhassa, kuuman kahvin kera; samalla katselin pohjoisen luonnosta kertovaa ohjelmaa. Sydän pampahteli muutaman lyönnin nopeammin ja ilosta pakahtuen, kun siinä näytettiin joutsenten ja muiden lintujen kevätmuuttoa. Se hieno aika on edessä, kun linnut tulevat laulamaan ja luonto herää taas. Voi että, olin jotenkin siinä aamuhetkessä niin onnellinen, ja olen edelleenkin!

Kalenterissa oli tänään mietelause: " Joka vähällä alkaa, se paljolla lopettaa." 
Ja näinhän se on. Tammikuu on (joka vuosi) kiva aloittaa joulun yltäkylläisyyden jälkeen niukkuutta ihannoiden. Alet ovat kuumana käynnissä ja mainosta pukkaa, vaan meitsillä menee mainokset saman tien paperikeräykseen ja kaupasta haen vain tarpeelliset. Ei yksinkertaisesti tee mieli ostaa yhtään mitään. En vain tarvitse ylimääräistä materiaa; en kodintavaraa, en vaatetta tms. On ollut jotenkin niin hyvä olla, kun sai tehtyä remonttikarsinnan ja ylimääräisten romujen siirtely on jäänyt vähemmälle. Kukkaro sekä pyllypakaratkin kiittää, kun niukkuus taas viehättää.

Jorinoiden päätteeksi vielä tuorepuuron perusohje, jota on helppo sitten miksailla aina fiiliksen ja ainesten mukaan. Tämä on ihana aamiainen, helppo, edullinen, säästää aamukiireiltä, kun voi tehdä edellisenä iltana valmiiksi ja on terveellinen. Joskus teen tätä myös jämäpuurosta, eli kun puuroa on tullut keiteltyä runsaalla kädellä, niin puuron jämistä sitten teen tällä tyylillä väli- ja aamupalaa jääkaappiin valmiiksi.


Tuorepuuron perusohje:

  • 1 dl hiutaleita; esim. kaura- tai ruishiutaleita
  • 1 dl nestettä: maitoa, piimää, vettä, mehua tms.
  • 1 dl massaa; jäisiä marjoja, jogurttia, rahkaa
  • 1 rkl makua: vaniliaa, pähkinärouhetta, kanelia, kookoshiutaletta, kaakaota jne.

Ainekset vain sekoitetaan illalla ja jätetään yöksi jääkaappiin muhimaan. Tämä puuro on siitä kiva, että jokainen voi laitella aineksia ihan mielensä ja mielikuvituksensa mukaan, ohjemääriä täysin vapaasti soveltaen.

Oma versioni oli tänä aamuna vadelma-manteli-tuorepuuro, jonka päälle ripottelin vielä rusina-pähkinäsekoitusta, kuivattuja puolukoita sekä pellava-mustikkarouhetta. Oikein herkkupuuroa kun haluan, niin laitan iltasella hiutaleiden sekaan rahkaa, mansikoita ja vaniliaa tai toista suosikkimiksausta: tuoretta ananasta, kookosmaitoa ja kookoshiutaleita. On ilo aamuja moisilla mauilla aloitella.

Vadelma-manteli-kauratuorepuuro:

  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 1 dl maitoa
  • 1 dl jäisiä vadelmia
  • 1 rkl mantelilastuja 

Ainekset sekaisin ja puuro odottamaan jääkaappiin yön ajaksi aamiaisen nauttijaa.😋

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit ja tervetuloa toistekin :)