syysloka

syysloka

tiistai 25. lokakuuta 2016

Aromisia aroniamarjoja

Lähettiinpä, pimeän ja kylmän iltapäivän piristykseksi, hyötyliikkumaan eli marjapuskiin venyttelemään. Nimittäin; nyt on kivasti jo kylmä käynyt puraisemassa aroniamarjoista pahimmat kitkeryydet ja ne ovat pulleita, mehukkaita ja parhaimmillaan. Itselläni on sen verran happaman/katkeron maun sietokykyä, että aronia, tuo supermarja, " ei vedä edes suuta väärään", kuten se useilla marjan maiskuttelijoilla saattaa tehdä. Minä voin kuitenkin näitä maiskutella suu sinisenä ja hymyssä suin, ilman irvistelyjä :)

Winter is coming, eli sieltä se talvi vaan lähestyy; Heti tuossa kotiin päästyä alkoi satamaan lumen ja rännän sekaista sadehyhmää.


Todellista superruokaa, valitettavan aliarvostettu herkku, vaikka niin helposti olisi pihaan kasvatettavissa ja poimittavissa, kun vertaa esim. mustikkaan, jota saa "takapuolipitkänä" ja selkäjäykkänä noukkia. Nämä senkun napsii pensaasta vaikka suorin jaloin, eikä ole poiminta-aikaan itikat tahi helle riesana ja sankollinen tulee täyteen hetkessä.

Tein tuohon postauksen loppuun pienen koosteen aroniamarjan hyvistä ominaisuuksista, eräästä VÄRTSI-lehden artikkelista, kun sattui siitä sopivasti silmääni osumaan aronia-aiheinen juttu, niin kyhäsinpä siitä siis koosteen, lyhentäen ja fenolien kohtaan selventävän alaviitteen lisäten. Hurjan tehokas marja tuntuisi olevan, vähän vaivaan kuin vaivaan on apuna tai ennaltaehkäisynä, jos siis kaikkiin kohtiin on uskominen. Ja vaikkei kaikkea uskoisikaan ja aronian vaikutuksia ihan noin vain purematta nielisi, niin eikös ylipäätänsä, olisi kaikenlaisia marjoja hyvä ihmislapsen välillä mutustella.

Suosittelen kuitenkin aloittelemaan varovasti tämän marjan kanssa. Eli kohtuudella, ihan muutama marjakin riittää, vaikka smoothieen. Jos on herkkä vatsa, sappivaivaa, verenpainelääkitystä tai alhaista verenpainetta, niin varovaisuudella kannattaa tätä nauttia. Esim. aroniasta tehtyä tuoremehua ei litratolkulla kannata/tarvitse kenenkään päivän mittaan lipitellä, "vaan lasillinen lääkkeeksi" vaikka aamuboostina. Teen vielä jossain vaiheessa postauksen joistakin hyviksi testaamistani resepteistä, joita itse käytän erilaisten aroniamarjaherkkujen valmistuksessa.


Aroniamarja:
  • korkea *fenolipitoisuus. Hillottuna fenolit säilyvät hyvin (70%), mehussa fenoleista on jäljellä 20%, kuivaus hävittää fenoleja paljon. 
  • runsaasti flavanoideja, vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita. 
  • erinomainen antioksidanttilähde – jopa viisi kertaa parempi kuin mustikka.
  • torjuu verisuonten kalkkeutumista, estää sydän- ja verisuonisairauksia, 
  • alentaa verenpainetta ja torjuu sen nousua sekä alentaa kolesterolia. 
  • torjuu virtsatievaivoja, tulehduksia ja flunssaa
  • ennaltaehkäisee ja torjuu syöpiä (*kts. fenolit) ja diabetesta, edesauttaa ruoansulatusta, auttaa suolistovaivoissa ja parantaa muistia. 
  • torjuu mahahaavaa, maksavaurioita ja silmätulehduksia. Aronia puhdistaa elimistöä ympäristömyrkyistä ja suojelee UV-säteilyltä.
  • vahvistaa myös immuunipuolustusta.

*Fenolit ovat kasviravinteita, joita esiintyy runsaasti varsinkin marjoissa. Monissa kotimaisissa marjoissa fenoleita voi esiintyä jopa 1 % koko tuoreen marjan painosta (esim. marja-aronia).  Fenoliset yhdisteet toimivat antioksidantteina ja auttavat kehoa etenkin erilaisten tulehdusreaktioiden alentamisessa ja immuniteetin vahvistamisessa. Fenolit ehkäisevät lisäksi karsinogeenisten eli syöpää aiheuttavien yhdisteiden haitallisia vaikutuksia, säädellen entsyymitoimintaa, antiogeneesiä (kasvainten verisuonittumista) ja aiheuttaen ohjelmoitua solukuolemaa haitallisissa syöpäsoluissa (apoptoosi). Monet fenolit toimivat voimakkaampina antioksidantteina kuin yleisesti tunnetut antioksidanttiyhdisteet, kuten C- tai E-vitamiini.
Lähde: Jaakko Halmetoja: Pakurikääpä-opas lääkinnällisten sienten maailmaan

2 kommenttia:

  1. Hmm...tuosta "happaman/katkeron maun sietokyvyn" kehumisesta tulee mieleen yks sinappi ;D Alkaa heti naurattaa kun muistelee sitä tilannetta :D

    VastaaPoista
  2. :D Tulinen on ihan erilainen makuaistimus, kuin hapan/katkeron maku...

    VastaaPoista

Kiitos kun kävit ja tervetuloa toistekin :)