syysloka

syysloka

maanantai 31. lokakuuta 2016

Aroniaa alkavaan arkeen


Postailin aiemmin aroniamarjojen poimintapäivästä, ja siinä yhteydessä lupasin jakaa joitakin hyviksi kokemiani reseptejä, joita käytän tämän marjan kanssa. Nämä ohjeet olen joskus aikoinaan "intervepsin" ihmeellisestä maailmasta poiminut, en muista mistä, kun en ole ylöskirjannut osoitteita silloin, ja näitä olen vähän itsekin tuunaillut ja muokkaillut tehdessäni. Mutta että, samanlaisia tai samantyyppisiä ohjeita on varmasti sivustot pullollallaan. Paljon olen erilaisia aroniareseptejä testaillut, vaan nämä ovat olleet sellaisia, joista olen pitänyt ja ovat käyttööni vakiintuneet. Eli tässäpä niistä sitten pari heti tähän maanantaihin ja alkavaan viikkoon.

Suurimman osan marjoista ihan vain pakastan ja kuivatan. Niitä käytän sitten smootheihin ja syön aamupuuron kanssa pitkin talvea.

Osasta teen "aronia-tuoremehua", eli tätä mehua ei keitetä, vaan käytetään sitruuna- tai viinihappoa mehun säilyvyyden parantamiseksi. Lisäksi teen tummanpuhuvia hilloja ja hyytelöitä, jotka ovat kauniita ja herkullisia tarjottavia vaikka juustojen tai liha- ja riistaruokienkin kylkiäisenä.

Aronia-tuoremehu sitruunahapolla

  • n. 3 kg  marja-aronioita
  • 4 l vettä
  • 3/4 tl sitruuna- tai viinihappoa
  • n. 1,8 kg sokeria

Huuhdo ja puhdista marjat kunnolla. Kiehauta ja jäädytä vesi ja survo sillä aikaa marjat reippaalla otteella mehukkaaksi marjamuussiksi. Sekoita sitruunahappo jäähtyneeseen veteen ja lisää "happovesi" muussattuihin marjoihin. (Happoa käytetään 1/4tl marjakiloa kohti) Anna seoksen "kypsyä" pari tai vaikka kolme päivääkin viileässä. Sekoittele muutaman kerran tänä aikana seosta.

Valuta siiviläkankaan läpi, mutta, älä puristele, vaan anna mehun valua hiljalleen, niin saat kauniin kirkaan ja tummanpuhuvan mehun. Mittaa mehu ja lisää sokeri (sokeria noin 300g mehulitraa kohti), sekoita kunnes sokeri on sulannut ja poista pinnalle mahdollisesti muodostunutta vaahtoa. Pullota mehu huolellisesti puhdistettuihin /streiloituihin pulloihin. Säilytä kylmässä.
Sokeria voi käyttää vähemmän - 100 g per marjakilo, jos steriloit pullot ja säilytät mehua 3-4 asteessa, tai ei sokeria ei tarvitse laittaa lainkaan, jos pakastat mehusi.

Aronia-omenahillo 

  • 1kg marja-aronioita
  • 4-8 omenaa
  • 3 dl vettä
  • 700-800 g sokeria
  • (4-6 rkl hyvää viina, sillä huonoa ei kannata edes laittaa, näin oli alkuperäisen reseptin laatija ohjeistanut ;) konjakkia, viskiä, Cointreu´ta tms. )

Sulata sokeri kiehuvaan veteen ja lisää puhdistetut marjat ja omenalohkot. Keitä noin puolisen tuntia, miedolla lämmöllä, välillä hämmennellen. Poista vaahto, lisää 4-6 rkl hyvää alkoholia, esim.Cointreu´ta, konjakkia tai viskiä. Purkita streriloituihin purkkeihin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit ja tervetuloa toistekin :)