syysloka

syysloka

keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Hyytyy ja hytkyy

Hella on ollut kuumana ja purnukka poikineen taas valmistunut.

Tein pihlaja-konjakki hyytelöä (siinä on pari mikä toimii todella hyvin!), punaherukkahyytelöä sekä testipurkin tämän syksyn trendihilloketta, punaherukka-valkosuklaa hyytelöä.

Tänä vuonna on trendikästä, mikäli lukemaansa uskominen, maustaa hilloja esimerkiksi salmiakkijauheella, likööreillä ja tummalla- tai valkoisella suklaalla. Mielenkiintoisia makutwistejä varmasti kaikki, vaan kun itse olen enempi suolaisten ruokien ohessa käytettävien hillokkeiden ystävä, niin tein vain pienen kokeilun tuota valkosuklaalla ryyditeltyä hilloa. Sen luulen maistuvan esim. jäätelön, lettujen, jogurtin tms. kaverina.
Testaillaan ja maistellaan tässä syssyn mittaan millaista herkkua siitä suklaisesta hillosta sitten tuli.

Muutin tuota Kotivinkin ohjetta mieleisekseni siten, että tein kirkkaan hyytelön perinteisen hillon sijaan, eli siinä ei ole kokonaisia marjoja mukana, kuten tuossa ohjeessa on.  Tämä ihan vain siitä syystä, että punaherukassa on melkoisen isot siemenet, jotka eivät tunnu kivalta suussa ja hampaissa.

Nyt voin nostaa taas jalat seinälle, keittää iltasumpit ja ruveta selaamaan uunituoretta Kotivinkkiä...ah, ihanuutta.
 


Pihlajanmarja-konjakki hyytelö

  • n. 1 kg pihlajanmarjoja
  • n. ½ kg hillosokeria
  • 2½ dl vettä
  • 2 rkl konjakkia tai viskiä
Marjat puhdistetaan ja pestään huolellisesti. Ne myös kannattaa käyttää, jos mahdollista, pakkastimessa vuorokauden verran, jolloin maku paranee samalla tavoin kuin pakkasen puraisemissa puolukoissakin.

Puolikohmeisia marjoja keitellään noin vartin verran vedessä ja valutetaan tämän jälkeen marjat lävikössä. Jos haluat kirkasta hyytelöä, ei marjoja kannata litistellä siivilää vasten.
Kerätty mehu laitetaan kattilaan hellalle ja lisätään sokeri. Keitellään kymmenisen minuuttia tai kunnes hyytymistesti näyttää positiivista; eli jääkaappikylmälle lautaselle laitateen hyyteloseosta muutama pisara ja vetäistään sormella ura keskelle. Jos ura ei umpeudu hetken jääkaapissa oltuaan, on hyytelö valmista.
Hyytelöstä kerätään mahdolliset vaahdot pinnalta ja lisätään hyvää konjakkia tai viskiä.
Purkitellaan puhtaisiin ja kuumiin purnukoihin.

Tämä on hyvää syksyisten liha- ja riistaruokien kera, juustojakaan pois sulkematta.

Laitoin marja- ja hillosokerin määriin "noin arviot", koska kirkasta hyytelöä tehdessä kannattaa aina joko tarkkaan mitata tai edes silmämääräisesti arvioida valmistuneen mehun määrä, ja sen mukaan mitata sitten tarvittava hillosokeri. Näin hyytelö onnistuu varmimmin. Hillosokerin suhteesta mehuun mainitsinkin jo aiemmin puolukkahyytelön teon kohdalla; se toimii hyvänä perusohjeena hyytelöhilloille.


Punaherukka-valkosuklaahillo 
(Kotivinkki 15/2016)

  • 2 kg punaherukoita 
  • 1 dl vettä
  • 1 kg hillosokeria
  • 200-400g valkosuklaata rouheina paloina

Keitä putsattuja herukoita ja vettä, kunnes muodostuu vesihöyryä. Lisää hillosokeri ja anna kiehua kevyesti vartin verran. Lisää hieman jäähtyneeseen hilloon valkosuklaapaloja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit ja tervetuloa toistekin :)