syysloka

syysloka

torstai 29. syyskuuta 2016

Back to chilikaakao
Kerroin tuossa viime sunnuntaina nautiskellusta chili-kaakaosta, joka oli tehty aidosta suklaasta, kaakaojauheen sijaan.

Laitan nyt siihen reseptin, koska ilmojen viiletessä ja nuha-aikojen lähestyessä, tämä juoma tekee hyvää. Lämmittää sisäisesti ja helpottaa tukkoista sekä nuhaista oloa.
Chilissä ja tummassa suklaassa on hyviä terveysaineita, joita saa nautiskella. Tätä voisi kutsua  sisäiseksi villasukaksi, joka tekee hyvää, niin sielulle kuin ruumille : )

Tänään ei tosin tätä suklaista ihanuutta nautita, sillä kuten jo tuolla eilen mainitsin, nyt pidetään vyötä tiukilla ja säästetään kaloreita tulevan viikonlopun käyttöön. Tänään vaan vihreää teetä lipitellään hyvillä mielin ja viikonlopun herkuista jo etukäteen iloiten :)

Mutta vielä tämä valmistusohje kaakaolle:

Ainekset laitoinkin jo tuohon chilin kuvan yhteyteen eikä valmistuskaan ole vaikeaa.

Maito kuumennetaan lähes kiehuvaksi.
Samalla siinä maitoa vahtiessa rouhitaan tumma suklaa ja chili pienemmäksi rouheeksi.
Siirretään maitokattila syrjemmälle levyltä ja sulatellaan sekä sekoitellaan suklaat maidon joukkoon. Chilit voi laittaa tässä vaiheessa myös, tai vaihtoehtoisesti jokainen voi laittaa omaan kaakaomukiinsa makunsa mukaan poltetta. Tuoreen chilin voi myös korvata kuivatulla chilirouheella tai -jauholla.

Hardcoreherkuttelijat nauttivat tämän täyteläisen ja samettisen juoman esim. vaahtokarkeilla tai kermavaahdolla ryyditettynä. Itse tykkään ihan tästä pelkistetystä tuliliemestä.

Vielä pieni muistutus ihan itselleenkin, että miksi chili ja tumma suklaati ovat ihan sallittavan hyviä syödä tai juoda ilman tunnontuskia herkuttelusta:

" Chilissä on  runsaasti C- ja E-vitamiineja, sekä A-vitamiinin esiasteita ja B-vitamiinia. 

Korkean karotenoidipitoisuuden vuoksi chilillä on myös antioksidanttisia vaikutuksia. 

Lisäksi chilin poltteen aiheuttavien kapsaisinoidien on todettu olevan terveyttä edistäviä useissa tutkimuksissa: poltteen aiheuttavat kapsaisinoidit vilkastuttavat pintaverenkiertoa ja lisäävät aineenvaihduntaa – chili onkin luontainen apu laihdutukseen.

Kapsaisiinin hyötyjä tutkitaan jatkuvasti. Esimerksi sen eduista vatsahaavan ehkäisyyn ja hoitoon."
(Lähde: Suomen Chiliyhdistys)


"Kaakao ja tumma suklaa sisältää flavonoideja, kuten katekiineja ja proantosyaaneja. Nämä yhdisteet toimivat vahvoina antioksidantteina.

Suklaan antioksidanttipitoisuuteen vaikuttaa sen kaakaopitoisuus. Tumma suklaa (n. 70% ja yli) voi parhaimmillaan sisältää paljon terveyteen positiivisesti vaikuttavia antioksidantteja. 

Kaakaota ja tumman suklaan terveysvaikutuksia on tutkittu eniten sydän- ja verisuoniterveyteen liittyen. Alustavia tuloksia on saatu myös muistin, tarkkaavaisuuden ja kognition saralta."
(Lähde: Kauneus ja Terveys, ruoka&reseptit) 

 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit ja tervetuloa toistekin :)