syysloka

syysloka

sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Parempi pyy pivossa

...tai ainakin "piraattipyy" lautasella. Nimensä nämä saivat jauhelihaköntsien muodosta, jotka etenkin pellillä muistuttivat pieniä pyypaisteja. Syksyn sesongista sekaan nakkasin punajuurta.

Lautaselle kasattiin lisäksi oikein perinteistä "kouluruokalasettiä" eli porkkana-puolukkaraastetta, keitettyjä perunoita ja metsäsienikastiketta. Jälkiruuaksi herkuteltiin vielä mustikka-puolukka kiisselillä, valkosuklaalastuilla ryyditettynä.

Eilen oli tarkoitus tehdä syyssiivousta. Harmaa ja sopivan sateinen päivä olisi siihen hommaan ollut, vaan jostain syystä, siivous typistyikin siihen, että patsastelin kädet lanteilla, kalsarit jalassa, kaapilta ja laatikolta toiselle, ja tein ainoastaan päässäni inventaariota, että mikä lähtee kiertoon ja mikä roskiin jne. En siis kertakaikkiaan saanut, hyvistä aikeistani huolimatta, mitään konkreettista aikaan.

Noh, "hyvin suunniteltu on puoliksi tehty" ja sitten, kun joku toinen sanonta kuuluu: "ettei pyhätyöllä ole siunausta", niin parempi etten tänäänkään rupea rehkimään sen projektin parissa, vaan hiivin selkä kaarella ja masu täynnä tuonne laiskanlinnaa kohti ja katson ihan rauhassa Poirotin ja Strömsöön, siinä samalla kuuntelen mitenkä se "pyy" mahassa hiljalleen sulaa... ;)

Täytyy ihan vielä mainita, miten iloinen olen, kun Strömsöön syyskausi alkaa tänään! Se on oikein sunnuntaipäivien kohokohta, kun saa vaikka teekupposen kanssa fiilistellä ohjelman hyvää tunnelmaa. Tuleepahan sieltä tänään oikein itselle tuiki tarpeellista vinkkiäkin näköjään; valmistavat vihreitä tomaatteja säilöen sekä paistaen. Se kun taitaa olla ainut tomaattisadon väri minulla tänä vuonna :D :D


 
Punajuuripyyt jauhelihasta

  • 700 g jauhelihaa
  • 1-2 sipulia
  • 3 punajuurta
  • suolaa
  • pippuria
  • paprikajauhetta
  • jauhettua maustepippuria
  • kaurahiutaleita
  • 1-2 munaa

Tuoreet punajuuret raastetaan hienoimmalla terällä hienoksi raasteeksi. Useinhan jauhelihasta ja punajuurista tehdyissä resepteissä käytettään joko keitettyä tai etikkapunajuurta, ja tässäkin voi toki niitä käyttää. Itse tykkään siitä, että punajuuri on täysin raakaa. Näin valmistettuna on vain tärkeä käyttää sitä raastimen hienointa terää, että raaste ei jää raa´an kovaksi pulleroiden sekaan, vaan on hienonhienoa ja mehukasta.
Silputaan sipulit. Laitetaan ne kulhoon punajuuriraasteen kanssa ja suolataan sekä pippuroidaan nämä elementit jo kevyesti. Tällä tavoin tehtynä suola ja mausteet imeytyvät ruokaan tehokkaammin ja tasaisemmin.
Lisätään jauheliha,munat ja loputkin mausteet. Kaurahiutaleita lisätään sen mukaan, kun taikinan koostumus sitä vaatii. Eli jos kovin vetelää, niin lisätään hiutaleita ja vaivataan hyvin.
Annetaan taikinan levähtää ja maustua hetki kylmässä.

Uuni n. 200 asteeseen ja muotoillaan pellille pyypaistin muotoisia jauhelihapökäleitä.
Paistellaan kypsäksi ja herkutellaan vaikka muusin ja raasteiden kera. Tai kuten me tehtiin, eli keitettyjen potakoiden ja jo tämän blogistani ennestään tutun ja ihanan metsäsienisoossin kera.

Jk. Tässä reseptissä on taas noin määrät aineksissa, sillä minä teen tämän(kin) ruuan aina ihan näppituntumalla; en mittaile muuta kuin silmämääräisesti ja aistien varassa, eli tuntuman, näön ja tuoksun varassa taikinaa väsätään :)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit ja tervetuloa toistekin :)