syysloka

syysloka

tiistai 28. helmikuuta 2017

Pitkiä pellavia ♥

Pulkan naru käteen ja menoksi... :D


Virallinen laskiaispäivä on tänään.
Eli on aika pistää lihaisat ja laardiset hernerokat tulille, pannukakut ja pullat uuniin tai paistella blinikasoja runsaan smetanan kera. On viimeinen hetki aikaa herkutella ja mässäillä, sillä huomenna on edessä tuhkakeskiviikko, jolloin alkaa paaston aika ennen pääsiäistä.

Laskiainen nimitys on tullutkin alunperin tuosta paastoon laskeutumisesta: laskeudutaan paastoon. Seitsemän viikkoa, pääsiäiseen asti pidättäydytään mm. lihan ja kananmunien syönnistä, ja pääsiäisenä on sitten taas ilon, juhlan ja yltäkylläisyyden aika. Saa herkutella lammaspaistilla ja keitellä kananmunia vasut täyteen.  Minulla tämä paastoilu toteutunee(!?) sellaisena "semipaastona"; että kasvis- ja kalaruokaa on pöydässä entistä enemmän ja lihan mutustelun vähennän minimiin. Mutta kiva on joka tapauksessa hieman keventää ja niukentaa ennen pääsiäispöydän herkkuja.

Laskiaiseen liittyi paljon kansanuskomuksia ja tapoja, joita piti noudattaa, jotta turvattiin tulevan kesän sato ja vältyttiin hyttysiltä sun muilta riesoilta:

Kotitöiden tekeminen lopetettiin laskiastiistaina varhain iltapäivällä, jotta työt olisivat sujuneet joutuisasti koko vuoden. Sauna lämmitettiin niin, että ehdittiin kylpeä valoisan aikana. Ja saunassa piti olla hiljaa, että välttyi kesällä hyttysten puremilta.

Tulen sytyttämistä hellaan vältettiin mahdollisimman pitkään laskiaisaamuna, sillä tupa jonka piipusta savu ensimmäisenä kohosi, sai kesällä riesakseen kaikki hyttyset ja kärpäset

Ruoka tehtiin niin rasvaiseksi kuin suinkin; oli rasvarieskaa, rasvamakkaroita ja läskistä hernekeittoa, sillä rasvan piti oikein kiiltää sormissa. Mitä enemmän rasva sormissa kiilsi, sitä pulleampia tuli talon sioista ja lehmät lypsivät paremmin. Ja sormia ei saanut missään nimessä mennä nuolemaan, sillä sormennuolija sai haavan sirpistä. Voin syöjä sen sijaan käsitteli viikatetta vaivatta.

Mäessä laskiaistiistaina huudeltiin ja toivoteltiin pitkiä pellavia, ja muutenkin kaikkea hyvää, etenkin itselle, ei niinkään naapureille, joille toivottiin ilkikurisesti vaikka näin:
(Lähteet: Suuri perinnekirja, Karisto 2008 & tunturisusi.com)

"Liu lau laskiaista!
Meille pitkii pellavii ja
naapurille tippuroi, tappuroi!"
- Lyyli Nieminen, Vehkalahti 1968Tuosta kun pulkalla alas livauttaisi, saattaisi vähän mahan pohjasta kouraista :D ...mutta tulisi ainakin pitkiä pellavia.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit ja tervetuloa toistekin :)